19 Aralık 2013 Perşembe

Yoga Nedir



Yoga denince akla gelen ilk şeyler rahatlama, Hindistan, Hinduizm, Budizm oluyor yani din ile bağlantılı olan bir rahatlama yöntemi. Peki gerçekten yoga nedir? .  Öncelikle Yoga sözcüğü dünyanın en eski dili olan Sanskrit dilindendir ve kontrol anlamına gelmektedir. Yani yoga vücudun, duyguların ve zihnin mükemmel kontrolü demektir. Aynı zamanda yoga kelimesi bütünleşmek demektir yani evrendeki canlı ve cansız olan her şeyin bir bütün olarak var olması/yaşamasıdır. Yoga; inanmayı öğretmez, bilmeyi öğretir. İnsana ‘’kör bir takipçi ol’’ demez aksine ‘’gözlerini aç ve kendin gör’’ der. Hakikat hakkında mükemmel bir bilgi sunar ve spiritüel vizyona nasıl ulaşılacağı hakkında her şeyi söyler.

Günümüzde ne yazıkki yoga bir dini öğreti gibi sunulmuştur.  Aslında yoga din değil bir uygulamadır ve spritüel bir bilimdir. Yani yoga sadece teorik değil aynı zamanda pratik uygulamada gerektirir. Din inanç gerektirir Yoga ise inanç gerektirmez aksine bireye teknikler uygulayarak denemesini öğütler. İnanç kolaydır, Yoga ise inanç olmadığı için zordur ve çaba gerektirir.

Yoga düşünce, söz ve eylem veya kafa, kalp ve el arasında uyum ve kaynaşmadır. Yoga uygulaması sayesinde fiziksel, zihinsel ve duygusal düzeyler arasındaki karşılıklı ilişkiler ile bir düzeyde oluşan rahatsızlığın diğer düzeyleri nasıl etkilediği konusunda oluşan farkındalık artmaktadır. Bu farkındalık, bireyi yavaş yavaş yaşamın daha ince alanlarının algılanmasına götürmektedir.


Yoga teknikleri o kadar kapsamlı ve öylesine çok çeşitlidir ki birey istek, gereksinim ve amaçlarına göre belli Yoga tekniklerini uygulayarak hedefine ulaşabilir. Yoga sayesinde birey maddi dünyadaki mutlu yaşamını sürdürerek de maddi enerji köleliğinden kurtulabilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder